Piparkūku smarža adventes laikā ir obligāta mājīguma un
svētku radīšanai. Kanēļa, piparu, kardemona un saldā smarža piesilda visu māju
un liecina, ka Ziemassvētki ir ļoti tuvu. Tā ir arī brīnišķīga nodarbe ar
bērniem, cept piparkūkas.
Veikalos ir pieejamas ļoti daudz un dažādas piparkūku
mīklas, bet, ja arī tās ir 100% dabīgas, ir grūti paredzēt tieši kādas būs
piparkūkas, mīkstākas vai kraukšķīgas,
maigas vai piparotākas, ar medus vai šokolādes noti, tādēļ jāgatavo mīkla
pašiem. Tādā veidā piparkūkas būs tieši tādas, kādas jūsu mājā ir
visiecienītākās. Piparkūku mīklu droši var pagatavot pirms pirmās adventes, jo
to var uzglabāt līdz pat 3 mēnešiem, tādēļ šī smarža, kas vēsta par ģimenes
kopā būšanu, ienāks jau pirms pirmās svecītes aizdegšanas un pašu cepumu
cepšanas, bet tā kā mīklai ir jānostāvās minimums 24 stundas, to varat darīt
arī pirmajā, otrajā, trešajā vai ceturtajā adventē. Kā arī pašiem gatavot mīklu
ir arī daudz lētāk.
Šī piparkūku mīkla ir mūsu iemīļotākā Ziemassvētku gardumu
versija. Tā ir ļoti kraukšķīga un drupaina, varētu pat
teikt, ka šīs ir piparkūkas ar smilšu cepumu piegaršu. Mums patīk pikantums,
tādēļ manis piedāvātie cepumiņi būs diezgan piparoti, bet ar saldu un izteiktu
mežrozīšu noti.
Piparkūku mīkla
Nepieciešams:
1,5 kg kviešu milti
800 g cukura
500 g sviests
3 olas
100 ml mežrozīšu sīrups
1 tējk. dzeramās sodas
2 ēd.k. konjaka
3 tējk. piparu
3 tējk. kardamona
6 tējk. kanēļa
1 tējk. Ingvera
1 tējk. Muskatrieksta
1 tējk. koriandrs
1 tējk. krustnagliņas
1 tējk. krustnagliņas
Pagatavošana:
Katliņā uz vidējas liesmas sabrūnini 300 g cukura ar
mežrozīšu sīrupu. To dari maisot, līdz cukurs izkūst un kļūst brūnāks.
Katliņā, kas stāv uz mazas liesmas, karamelei lēnām uzlej
250 ml verdoša ūdens (tas burbuļos) un samaisi.
Liec iekšā sviestu un izkausē.
800 g miltus samaisi ar garšvielām un cepamo pulveri,
pievieno masai, kārtīgi samaisi.
Kad masa atdzisusi, pieliec olas, konjaku.
400g miltus sajauc ar sodu, arī pievieno mīklai un kārtīgi
samaisi.
Pakāpeniski pievieno pāri palikušos miltus, intensīvi mīci
~10 min.
Mīklai nevajag lipt pie rokām, ja tā vēl līp, pievieno vēl
miltus.
Mīklu ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī vismaz uz 24h.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru