ceturtdiena, 2014. gada 11. decembris

Mūsu piparkūku mīkla

Piparkūku smarža adventes laikā ir obligāta mājīguma un svētku radīšanai. Kanēļa, piparu, kardemona un saldā smarža piesilda visu māju un liecina, ka Ziemassvētki ir ļoti tuvu. Tā ir arī brīnišķīga nodarbe ar bērniem, cept piparkūkas.
Veikalos ir pieejamas ļoti daudz un dažādas piparkūku mīklas, bet, ja arī tās ir 100% dabīgas, ir grūti paredzēt tieši kādas būs piparkūkas, mīkstākas vai  kraukšķīgas, maigas vai piparotākas, ar medus vai šokolādes noti, tādēļ jāgatavo mīkla pašiem. Tādā veidā piparkūkas būs tieši tādas, kādas jūsu mājā ir visiecienītākās. Piparkūku mīklu droši var pagatavot pirms pirmās adventes, jo to var uzglabāt līdz pat 3 mēnešiem, tādēļ šī smarža, kas vēsta par ģimenes kopā būšanu, ienāks jau pirms pirmās svecītes aizdegšanas un pašu cepumu cepšanas, bet tā kā mīklai ir jānostāvās minimums 24 stundas, to varat darīt arī pirmajā, otrajā, trešajā vai ceturtajā adventē. Kā arī pašiem gatavot mīklu ir arī daudz lētāk.
Šī piparkūku mīkla ir mūsu iemīļotākā Ziemassvētku gardumu versija. Tā ir ļoti kraukšķīga un drupaina, varētu pat teikt, ka šīs ir piparkūkas ar smilšu cepumu piegaršu. Mums patīk pikantums, tādēļ manis piedāvātie cepumiņi būs diezgan piparoti, bet ar saldu un izteiktu mežrozīšu noti.



Piparkūku mīkla

Nepieciešams:
           
1,5 kg kviešu milti
800 g cukura
500 g sviests
3 olas
100 ml mežrozīšu sīrups
1 tējk. dzeramās sodas
2 ēd.k. konjaka
3 tējk. piparu
3 tējk. kardamona
6 tējk. kanēļa
1 tējk. Ingvera
1 tējk. Muskatrieksta
1 tējk. koriandrs
1 tējk. krustnagliņas
                                   
Pagatavošana:          

Katliņā uz vidējas liesmas sabrūnini 300 g cukura ar mežrozīšu sīrupu. To dari maisot, līdz cukurs izkūst un kļūst brūnāks.
Katliņā, kas stāv uz mazas liesmas, karamelei lēnām uzlej 250 ml verdoša ūdens (tas burbuļos) un samaisi.
Liec iekšā sviestu un izkausē.
800 g miltus samaisi ar garšvielām un cepamo pulveri, pievieno masai, kārtīgi samaisi.
Kad masa atdzisusi, pieliec olas, konjaku.
400g miltus sajauc ar sodu, arī pievieno mīklai un kārtīgi samaisi.
Pakāpeniski pievieno pāri palikušos miltus, intensīvi mīci ~10 min.
Mīklai nevajag lipt pie rokām, ja tā vēl līp, pievieno vēl miltus.

Mīklu ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī vismaz uz 24h.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru