trešdiena, 2015. gada 13. maijs

Rabarberu ievārījumi

Es pilnībā atbalstu sezonalitātes principu virtuvē, bet mums Latvijā ziemas ir gana garas un šajā laikā dzīvot tikai no saknēm būtu ne tikai garlaicīgi, bet arī ne īpaši veselīgi, tādēļ katra raža ir jāpaspēj ne tikai izmantot un izbaudīt, bet arī veidot nelielus krājumus ilgajam ziemas periodam.
Rabarberi stimulē vielmaiņu un aknu darbību, tiem piemīt kuņģa sekrēciju veicinoša, asinsradoša un mīkstinoša iedarbība. Tos ieteicams lietot organisma spēcināšanai, fiziskas un garīgas pārpūles novēršanai. Rabarberi ir viena no pirmajām ražām Latvijā, tādēļ to vitamīnus pavasarī uzņemt ir jo īpaši svarīgi, protams, vislabāk to darīt, ēdot svaigus rabarberus, bet saglabāt svaigus to līdz ziemai neizdosies gan…
Piedāvāju receptes diviem dažādiem rabarberu ievārījumiem, kuros gan no vitamīniem maz kas palicis, bet spēs atnest pavasara dvesmu, kad tas jau būs aiz kalniem. Kā arī šī var būt brīnišķīga Ziemassvētku dāvana draugiem, jo, manuprāt, saulainā smarža decembra beigās ir kas ļoti īpašs, ko visi novērtēs.



Rabarberu- apelsīnu ievārījums

Nepieciešams:           
1l ievārījuma

1 kg rabarberu kātu
2 apelsīni
400 g cukura
                       
Pagatavošana:

Nomizo un sagriez šķēlēs rabarberus.
Norīvē miziņu apelsīniem.
Izspied sulu no apelsīniem.
Katlā liec rabarberus, apelsīna miziņi, sulu un cukuru.
Vāri uz mazas uguns ~30 min., nosmeļot putas.
Pildi sterilizētās burkās.

Rabarberu ievārījums ar ingveru un piparmētru

Nepieciešams:           
1l ievārījuma

1 kg rabarberu kātu
1 citrons
0,5 kg cukurs
5 cm ingvera saknes
70 g ingvera sukādes
20 g piparmētra
                       
Pagatavošana:

Nomizo un sagriez šķēlēs rabarberus.
Izspied sulu no citrona un nomizo ingvera sakni.
Katlā liec rabarberus, sulu, ingveru, 300 ml ūdens un cukuru.
Vāri uz mazas uguns ~30 min., nosmeļot putas.
Sagriez sukādes mazos gabalņos.
Izņem ingvera sakni.
Pievieno sīki sakapātu piparmētru (tikai lapinas) un sukādes.
Pildi sterilizētās burkās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru