Es pilnībā atbalstu sezonalitātes principu virtuvē, bet
mums Latvijā ziemas ir gana garas un šajā laikā dzīvot tikai no saknēm būtu ne
tikai garlaicīgi, bet arī ne īpaši veselīgi, tādēļ katra raža ir jāpaspēj ne
tikai izmantot un izbaudīt, bet arī veidot nelielus krājumus ilgajam ziemas periodam.
Rabarberi stimulē vielmaiņu un aknu darbību, tiem piemīt
kuņģa sekrēciju veicinoša, asinsradoša un mīkstinoša iedarbība. Tos ieteicams
lietot organisma spēcināšanai, fiziskas un garīgas pārpūles novēršanai. Rabarberi
ir viena no pirmajām ražām Latvijā, tādēļ to vitamīnus pavasarī uzņemt ir jo
īpaši svarīgi, protams, vislabāk to darīt, ēdot svaigus rabarberus, bet
saglabāt svaigus to līdz ziemai neizdosies gan…
Piedāvāju receptes diviem dažādiem rabarberu ievārījumiem,
kuros gan no vitamīniem maz kas palicis, bet spēs atnest pavasara dvesmu, kad
tas jau būs aiz kalniem. Kā arī šī var būt brīnišķīga Ziemassvētku dāvana
draugiem, jo, manuprāt, saulainā smarža decembra beigās ir kas ļoti īpašs, ko
visi novērtēs.
Rabarberu- apelsīnu ievārījums
Nepieciešams:
1l ievārījuma
1 kg rabarberu kātu
2 apelsīni
400 g cukura
Pagatavošana:
Nomizo un sagriez šķēlēs rabarberus.
Norīvē miziņu apelsīniem.
Izspied sulu no apelsīniem.
Katlā liec rabarberus, apelsīna miziņi, sulu un cukuru.
Vāri uz mazas uguns ~30 min., nosmeļot putas.
Pildi sterilizētās burkās.
Rabarberu ievārījums ar ingveru un piparmētru
Nepieciešams:
1l ievārījuma
1 kg rabarberu kātu
1 citrons
0,5 kg cukurs
5 cm ingvera saknes
70 g ingvera sukādes
20 g piparmētra
Pagatavošana:
Nomizo un sagriez šķēlēs rabarberus.
Izspied sulu no citrona un nomizo ingvera sakni.
Katlā liec rabarberus, sulu, ingveru, 300 ml ūdens un
cukuru.
Vāri uz mazas uguns ~30 min., nosmeļot putas.
Sagriez sukādes mazos gabalņos.
Izņem ingvera sakni.
Pievieno sīki sakapātu piparmētru (tikai lapinas) un
sukādes.
Pildi sterilizētās burkās.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru