Mēs varam būt ļoti pateicīgi, ka mūsu Latvija ir tik
brīnišķīga vieta, kur var piedzīvot četrus gadalaikus, ļoti izteiktus un
dažādus. Tāds krāšņums nav pieejams daudzās vietās, tādēļ par to ir jāpriecājas
un jābauda.
Protams, katram gada laikam ir sava smarža un burvība, bet
no ražas viedokļa tā mūsu ziema ir nedaudz tukša un vienveidīga, jo jāpārtiek
tikai no saknēm, ko no rudens glabājam pagrabos. Lai nebūtu tikai kartupeļi,
bietes, burkāni un ķirbji jaēd trīs tumšos mēnešus, ir jāsagatavo ziemas
krājumi ar marinējumu un citu uzglabāšanas tehniku palīdzību.
Man vislabāk patīk produktus sagabāt saldētā veidā, bet
diemžēl septembrī pat ar kāju savā saldētavā neko vairs nevaru iedabūt.
Šogad gan es nopriecājos, ka par manu ziemas dažādību ir
parūpējies arī “Absolūts ēd”, jo piedāvā daudz dažādus ogu, augu un dārzeņu
pulverus, kas ir iegūti visus labumus žāvējot 45 o (tādēļ to droši var lietot
arī svaigēdāji) un pēc tam samaļot pulverī. Piedāvātie pulveri ir ļoti plašā,
daudzveidīgā klāstā, tie noderēs gan kokteiļiem, gan mērcēm, gan desertiem, gan
dzērieniem, gan vienkārši izkrāsot savu virtuvi un ēdienkarti.
Pieejami ir:
·
Biešu
pulveri, kas ļoti garšoja manām abām meitām, manuprāt, tas brīnišķīgi
saderēs ar kazas sieru un dažādiem salātiem vai salātu mērcēm.
·
Nātru
pulveris. Šo mēs ziemā daudz un aktīvi kokteiļos bērsim.
·
Lapu
kāposta pulveris. Tas arī būs kokteiļu karalis, kā arī mērcēs un zupās labi
kā garšviela noderēs.
·
Burkānu
pulveris arī ir ļoti salds un bērniem garšo tīrā veidā. No šī arī var ātro
mērci pagatavot (gan siltu gan aukstu, piemēram, sajaucot ar grieķu jogurtu)
·
Gaileņu
pulveris ir fantastisks un jau tagad zinu, ka ziemā varēšu baudīt gaileņu
risotto, krēmzupu vai pat mercīti (bez pašām sēnītēm, bet pilnu sēņu garšas).
Šis pulveris noteikti būs viena no manām iemīļotākajām garšvielām, jo salātiem
piesķirs ļoti interesantu, uzreiz nenosakāmu, bet tik pazīstamu, garšu. Esmu
nolēmusi arī riekstus apgrauzdēt gaileņu pulverī un sajaukt prātu savām un
ģimenes garšas kārpiņām.
·
Vēl ir melleņu
un upeņu pulveris, kas arī der un papildina it visu. Meitas jau pagatavoju
sev putru, iekrāsojot to tumši violetu. Man pa galvu maļās dažādas desertu
idejas, kurus tik ļoti papildinās un izskaistinās šie krāsainie ogu putekļi.
Ļoti labi šie pulveri noder, lai naturālajam jogurtam pievienotu ogu garšu-
šāds paņēmiems būs daudz veselīgāks kā pirkt jogurtu ar garšu, kurā daudz
cukura un pat krāsvielas ir pievienotas. No šiem arī brīnišķīgus karstos
dzērienus var pagatavot un ne tikai.
Katrā ziņā šī ziema nebūs garlacīga un ēdienā vienveidīga!
Par to paldies Ilzei Lipskai!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru