trešdiena, 2014. gada 22. oktobris

Puravu- kartupeļu sacepums

Agrāk mans vīrs mani kaitināja, sacīdams, ka dzimšanas dienā dāvinās man virtuves kombainu. To viņš darīja apzināti, jo viņam bija ļoti aizraujoši klausīties, skatīties, kā es iesvilstos un ar putām uz lūpām stāstu, cik tā ir drausmīga dāvana – to pat nevar uzskatīt par dāvanu. Bet dzīvē viss plūst un mainās, arī cilvēki, arī es. Un uz savu 27. dzimšanas dienu es vēlējos tieši kombaini un neko citu… Savas vēlmes es arī ļoti skaidri liku noprast vīram. Un viņš spēja nolasīt, kā mani iepriecināt (liela māka tur nebija nepieciešama, jo raksrtīju ar melnu uz balta J), dzimšanas dienā, man pasniedza (precīzāk iestūma) milzīgu kasti, kurā bija kombains ar ekstrām – sulas spiedi, blendera  krūzi u.c. Es tiešām biju neizsakāmi priecīga, jo tieši tādu modeli biju vēlējusies vairāk kā gadu, lai spētu pagatavot veselības kokteiļus (smooties) un citus svaigēšanas (raw) gardumus, un vienkārši atvieglotu darbus virtuvē.
Pirmais, ko pagatavoju (sagriezu) kombainā bija mans kartupeņu sacepums. Izvēlējos tieši šo ēdienu, jo tas ļoti garšo Kalvim, un vēlējos viņam vēlreiz pateikt lielu paldies. Es kā bērns priecājos un fotografēju, cik vienādas sanāk visas šķēles šajā brīnumu aparātā. Tā kā mans saldais kartupeņu sacepums ne vien garšoja izcili, bet tā arī izskatījās.


Puravu- kartupeļu sacepums

Nepieciešams:            800 g kartupeļi
(4 pers.)                     400 g saldie kartupeļi
(lielas porcijas)          300 ml piens
                                    1 puravs (baltā daļa)
                                    30 g sviests
                                    100 g parmezāna siers
                                    5 g malts muskatrieksts
                                    baltie pipari pēc garšas
                                    jūras sāls pēc garšas

Pagatavošana:           Sagriez plānās šķēlēs kartupeļus un saldos kartupeļus.
                                    Sarīvē sieru.
                                    Sagriez nelielos gabalos puravu. Apcep to uz pannas sviestā.
                                    Kad puravs paliek caurspīdīgs, pievieno pienu, muskatriekstu, sāli un piparus. Turpini pannā cept līdz piens uzvārījies.
                                    Ietauko cepamformu ar sviestu.
                                    Formas apakšā ielej nedaudz piena no purava mērces.
                                    Kārto pusi no kartupeļiem formā. Pārlej ar pusi mērces un pārkaisi ar 1/3 siera.
                                    Nākamo kārtu veido no saldajiem kartupeļiem un pārlej ar atlikušo mērci, un pārkaisi ar 1/3 siera.
                                    Pēdējo kārtu veodo no kartupeļiem, kuru pārkaisi ar pāri palikušo sieru.

                                    Formu pārklāj ar foliju. Cep cepeškrāsnī 40 min 190 O. 10 min pirms cepšanas beigām noņem foliju.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru