Ķirbis kulinārijā ir viena no universalkajām ogām, jā, ogām- pēc
bioloģiskā klasifikatora ķirbis ir oga. Šī dižoga satur C un B grupas vitamīnus
un minerālvielas — aminoskābes, karotīnu, pektīnvielas, fosforu, silīciju,
kobaltu, magniju, varu. Par ķirbja labajām īpašībām zināms daudz- tas tiek
uzskatīts par veselības avotu, attīra organismu un palīdz locītavu veselībai.
Ķirbim ir ļoti daudz grupas un neskaitāmas sugas, tie ir dažādās krāsās,
cietāki un mīkstāki, kā arī mēdz būt no
ļoti maza izmēra līdz pat 600 kg.
Vēl ķirbja lielu lielais pluss ir tas, ka to sezona ir no septembra līdz
martam.
Manuprāt, Latvijas populārtākie ķirbji ir ~2-10 kg, savukārt tas
pieprasa, ka vienlaicīgi no ķirbja jāgatavo vairāki ēdieni, jo 10 kg vienā
maltītē izlietot ir pagrūti, bet tā kā ķirbis ir pielietojams tik daudzveidīgi,
tas nav sarežīti- var pagatot zupas, salātus, sautējumus, risotto, sacepumus, dažādus
desertus un vēl daudz ko citu.
Man ļoti garšo ķirbju kūkas un deserti, jo tiem ir patīkama konsistence un
maigs saldums, kas nešķebija.
Padalīšos ar vienu mūsu mājās mīļu ķirbja desertu, kas ir kombinācija
starp kramblu un ķirbju kūku, līdz ar to tas vienlaicīgi ir maigs un
kraukšķīgs.
Ķirbja un kokosriekstu deserts
Nepieciešams:
350 g ķirbis
100 g brūnais cukurs
50 g mandeļu skaidiņas
50 g kokosriekstu skaidiņas
50 g sviests
30 g skābais krējums
30 g krēmsiers
1 tējk. Kanēlis
¼ tējk. Malts ingvers
¼ tējk. Muskatrieksts
šķipsniņa jūras sāls
Pagatavošana:
Kafijas dzirnaviņās samal mandeļu skaidiņas.
Samaisi mandeļu miltus ar kokosriekstu skaidiņām un 30 g
cukura.
Pievieno aukstu sviestu un ar pirkstiem veido drupačas.
Liec drumslas ceptiem cepeškrāsnī 7 min un 150 o.
Sagriez ķirbi mazos kubiņos.
Liec ķirbi sautēties ar 50 ml ūdens līdz tas mīksts ~10 min.
Sablenderē ķirbi biezenī, pievieno 70 g cukura, skābo
krējumu, krēmsieru un visas garšvielas un kārtīgi samaisi.
Karstumizturīgos trauciņos apakšā liec drumslas un pa virsu lej ķirbja masu.
Cep cepeškrāsnī 20 min 175 o.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru