svētdiena, 2014. gada 23. novembris

Ķirbja un kokosriekstu deserts

Ķirbis kulinārijā ir viena no universalkajām ogām, jā, ogām- pēc bioloģiskā klasifikatora ķirbis ir oga. Šī dižoga satur C un B grupas vitamīnus un minerālvielas — aminoskābes, karotīnu, pektīnvielas, fosforu, silīciju, kobaltu, magniju, varu. Par ķirbja labajām īpašībām zināms daudz- tas tiek uzskatīts par veselības avotu, attīra organismu un palīdz locītavu veselībai.
Ķirbim ir ļoti daudz grupas un neskaitāmas sugas, tie ir dažādās krāsās, cietāki un mīkstāki,  kā arī mēdz būt no ļoti maza izmēra līdz pat 600 kg.
Vēl ķirbja lielu lielais pluss ir tas, ka to sezona ir no septembra līdz martam.
Manuprāt, Latvijas populārtākie ķirbji ir ~2-10 kg, savukārt tas pieprasa, ka vienlaicīgi no ķirbja jāgatavo vairāki ēdieni, jo 10 kg vienā maltītē izlietot ir pagrūti, bet tā kā ķirbis ir pielietojams tik daudzveidīgi, tas nav sarežīti- var pagatot zupas, salātus, sautējumus, risotto, sacepumus, dažādus desertus un vēl daudz ko citu.
Man ļoti garšo ķirbju kūkas un deserti, jo tiem ir patīkama konsistence un maigs saldums, kas nešķebija.
Padalīšos ar vienu mūsu mājās mīļu ķirbja desertu, kas ir kombinācija starp kramblu un ķirbju kūku, līdz ar to tas vienlaicīgi ir maigs un kraukšķīgs.


Ķirbja un kokosriekstu deserts

Nepieciešams:           

350 g ķirbis
100 g brūnais cukurs
50 g mandeļu skaidiņas
50 g kokosriekstu skaidiņas
50 g sviests
30 g skābais krējums
30 g krēmsiers
1 tējk. Kanēlis
¼ tējk. Malts ingvers
¼ tējk. Muskatrieksts
šķipsniņa jūras sāls
                                   
Pagatavošana:          

Kafijas dzirnaviņās samal mandeļu skaidiņas.
Samaisi mandeļu miltus ar kokosriekstu skaidiņām un 30 g cukura.
Pievieno aukstu sviestu un ar pirkstiem veido drupačas.
Liec drumslas ceptiem cepeškrāsnī 7 min un 150 o.
Sagriez ķirbi mazos kubiņos.
Liec ķirbi sautēties ar 50 ml ūdens līdz tas mīksts ~10 min.
Sablenderē ķirbi biezenī, pievieno 70 g cukura, skābo krējumu, krēmsieru un visas garšvielas un kārtīgi samaisi.
Karstumizturīgos trauciņos apakšā liec  drumslas un pa virsu lej ķirbja masu.

Cep cepeškrāsnī 20 min 175 o.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru