Zemeņu laikā šīs ogas ir jāēd katru dienu pilnu muti, jo
tās ir ļoti veselīgas- lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. Tajās ir daudz
C vitamīna un karotīna. 150 gramu zemeņu nodrošina dienā nepieciešamo C
vitamīna devu, piecās ogās ir tikpat daudz antioksidantu, cik četros banānos.
Tās ir arī bagātas ar jodu. Salīdzinājumā ar citām ogām zemenes ir īpašas ar to
sastāvā esošo olbaltumvielu un dzelzs daudzumu. Apēdot 1 kg zemeņu, cilvēks
uzņem tikai 340 kaloriju.
Zemeņu laiks ir diezgan īss- aptuveni 1 mēnesis, tādēļ
tveriet mirki un baudiet tās, uzņemot visus vitamīnuss un minerālvielas.
Zemeņu receptes ir nebeidzamas, ļoti daudzu desertu pamatā
ir zemenes, bet tās var būt arī sāļajos ēdienos. Lūk viena vasarīgu un krāsainu
salātu recepte, kurus papildina ļoti pikanta un izteiksmīga mērcē, zemeņu.
Sparģeļu-
kvinojas salāti ar zemeņu mērci
Nepieciešams:
120 g spināti
350 g sparģeļi
50 g kvinoja
100 g zemenes
20 g sviesta
15 g ķiploka pārslas
jūras sāls pēc garšas
avakado eļļa
Mērcei:
50 g zemenes
2 ēd.k. zivju mērce
2 ēd.k. aveņu etiķis
1 ēd.k. medus
½ ēd.k. ķiploku pārslu
10 ml olīveļļa
melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Sālsūdenī izvāri kvinoju un atdzesē.
Pagatavo mērci, visas sastāvdaļas sablenderējot.
Sviestā apcep sparģeļus un ķiploku pārslas.
Zemenes sagriez 4 daļās.
Spinātus apslaki ar avakado eļļu.
Lēzenā šķīvī kārto spinātus, kurus pārkaisi ar kvinoju.
Pa virsu liec sparģeļus ar ķiploku pārslām un zemenes.
Mērci pasniedz atsevišķā traukā.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru