pirmdiena, 2015. gada 16. marts

3 Polentas putras

Man ļoti garšo dažādas graudaugi, un tie arī ir uztura piramīdas pamatā, tādēļ tie nepieciešami katra cilvēka ēdienkartē. Šobrīd Latvijā ir pieejami daudz dažādi graudaugi, kas vēl pirms neilga laika bija pilnīgi nezināmi un veikalos nepieejami- kus- kus, bulgurs, polenta, kvinoja, amarats, u.c. Šodien par polentu.
Polenta ir putra, ko pagatavo no maltas kukurūzas. Tas ir tipisks Ziemeļitālijas ēdiens. Polenta sader ar visu – gaļu un gaļas mērcēm, jūras veltēm, sieru, sēnēm, to var grilēt, apcept pannā vai cepeškrāsnī.
Padalīšos ar pāris receptēm no polentas, kuras var būt gan labi brokastu ēdieni, pamatēdieni vai piedeva.


Polentas putra ar rikotas sieru un saulē kaltētiem tomātiem

Nepieciešams (4 pers.):            

1 glāze piena
1 glāze buljona
½ glaze polentas
60 g parmezāna siers
20 g sviests
60 g rikotas siers
30 g saulē kaltēti tomāti

Pagatavošana:           

Ielej katliņā pienu un buljonu, uzvāri
Nogriez mazu uguni un, lēnām berot, bet otru roku neaprtraukti maisot, pievieno polentu. Kārtīgi samaisi.
Uzliec katlam vāku un vāri 20 min., ik pēc 3 min apmaisot, lai nepiedeg.
Nogriez uguni, pievieno sviestu un parmezāna sieru, samaisi un ļauj 5 min zem vāka “atpūsties”.
Smalki sagriez saulē kaltētos tomātus un sadrupini rikotas sieru.
Pirms pasniegšanas pievieno tomātus un rikotas sieru


Apceptā polenta ar kaperiem un kaņepju eļļu

Nepieciešams (4 pers.):            

1 glāze piena
1 glāze buljona
½ glaze polentas
60 g parmezāna siers
60 g rikotas siers
20 g sviests
30 g kaperi
8 ēd.k kaņepju eļļa
4 saišķi diezēti rukolas salāti
4 ēd.k lobītas kaņepju sēklas (var nepievienot, bet, ja ir iespēja, izmanto tās, jo kaņempju sēklas ir ārkārtīgi veselīgas)

Pagatavošana:           

Ielej katliņā pienu un buljonu, uzvāri.
Nogriez mazu uguni un, lēnām berot, bet otru roku neaprtraukti maisot, pievieno polentu. Kārtīgi samaisi.
Uzliec katlam vāku un vāri 20 min., ik pēc 3 min apmaisot, lai nepiedeg.
Nogriez uguni, pievieno 10g sviestu, drupinātu rikotas sieru un parmezāna sieru, samaisi un ļauj 5 min zem vāka “atpūsties”.
Putru atdzesē.
Kad putra auksta, ar koka lāpstiņu sadrupini to, veidojot olu kultenim līdzīgu konsistenci.
Smalki sagriez kaperus. Pievieno putrai.
Pannā izkausē 10g sviesta un apcep putru.
Pasniedz aplietu ar kaņepju eļļu, kaņepju sēklām un rukolas dīgstiem.


Polentas putra ar sēnēm

Nepieciešams (4 pers.):            

1 glāze piena
1 glāze buljona
½ glaze polentas
60 g parmezāna siers
30 g sviests
100 g gailenes, baravikas, brūnie šampinjni vai citas sēnes
1 sīpols
tējk. Raudene.

Pagatavošana:          

Ielej katliņā pienu un buljonu, uzvāri.
Nogriez mazu uguni un, lēnām berot, bet otru roku neaprtraukti maisot, pievieno polentu. Kārtīgi samaisi.
Uzliec katlam vāku un vāri 20 min., ik pēc 3 min apmaisot, lai nepiedeg.
 Nogriez uguni, pievieno ~20g sviestu un parmezāna sieru, samaisi un ļauj 5 min zem vāka “atpūsties”.
 Smalki sagriez sīpolus. Apcep sviestā.
Pievieno sagrieztas sēnes un raudeni. Cep līdz sēnes gatavas ~3 min.
Putru pasniedz šķīvī vai bļodā un pa virus kārto sēnes.
Var pasniegt ar skābu krējumu vai rikotas sieru.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru