otrdiena, 2014. gada 2. septembris

2 svaigu tomātu zupas

Tomāti ir ļoti vērtīgas ogas, jā, ogas- no botānikas tomāti pieder ogu dzimtai, bet praktiski tiek uzskatīti un arī uzturā lietoti kā dārzeņi. Tajos ir A, C un E vitamīni, kā arī kālijs, kalcijs un minerālsāļi. Lielais organisko skābju daudzums veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no toksīniem, tāpēc tomātus iesaka cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas. Bagātīgais kālija sāls daudzums stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, stabilizē sirds ritmu, tādējādi mazinot infarkta risku. Zinātnieki ir atklājuši, ka tomātos ir arī daudz likopēna. Likopēns ir spēcīgs antioksidants, kas, pēc speciālistu domām, samazina risku saslimt ar vēzi, sirds slimībām un vairākām citām kaitēm.
Tomāts arī ir viens no retajiem augiem, kura visas ārstnieciskās īpašības saglabājas arī pēc termiskas apstrādes, bet es jums piedāvāšu 2 zupas ar svaigiem, neapstrādātiem tomātiem, jo kamēr ir vēl pieejami vietējie tomāti, tie ir jāizbauda, un tieši svaigi, lai saules garša pārņem visu organismu.

Tā kā tomāti ir neapstrādāti, protams, zupas ir aukstas, jo, manuprāt, arī to ir jāpaspēj izbaudīt, jo jau pavisam drīz kārosies silta zupiņa, satīgāki ēdieni, vilnas zeķes un tēja.


Svaigu tomātu krēmzupa

Nepieciešams (4 pers.):       

800 g tomāti
1 avakado
200 g rikotas siers
50 g kvinoja
50 g baziliks
50 g baby salāti pēc izvēles
3 ķiploka daiviņas
1-2 tējk. + kvinojas vārīšanai Jūras sāls
1 ēd.k. ābolu etiķis
melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:          

Sālsūdenī novari kvinoju līdz mīksta (~20 min.)
Visas sastāvdaļas, izņemot kvinoju un baby salātus, sablenderē līdz iegūst viendabīgu, krēmzupas konsistenci.
Pievieno kvinoju un svaigos salātus.


Gaspačo

Nepieciešams (4 pers.):       

1 kg tomāti
3 lauku gurķi
2 sarkanie sīpoli
2 selerija kāti
1 sarkanā paprika
1 liela ķiploka daiviņa
½ čilli
2 tējk. Ābolu etiķis
1 tējk. Jūras sāls
melnie pipari pēc garšas
2 saujas ledus

Pagatavošana:          

Tomātus aplej ar verdošu ūdeni, ļauj tiem pastavēt 3 min.
Izņem tomātus no ūdens un nomizo tos.
2 tomātus sagriez mazos kubiņos.
Atlikušos tomātus sablenderē ar seleriju, ķiploku, 1 sīpolu, čilli, ābolu etiķi un jūras sāli. Pēc garšas pievieno melnos piparus.
Mazos kubiņos sagriez gurķus, papriku un 1 sīpolu.
Sablenderētajai zupai pievieno ledu.
Zupu pasniedz, liekot atsevišķos traukos sagrieztās sastāvdaļas un šķidrumu, lai zupas biezumu katrs pats var veidot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru