Tomāti ir ļoti vērtīgas ogas, jā, ogas- no botānikas tomāti
pieder ogu dzimtai, bet praktiski tiek uzskatīti un arī uzturā lietoti kā
dārzeņi. Tajos ir A, C un E vitamīni, kā arī kālijs, kalcijs un minerālsāļi.
Lielais organisko skābju daudzums veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no
toksīniem, tāpēc tomātus iesaka cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta
problēmas. Bagātīgais kālija sāls daudzums stiprina sirds un asinsvadu sistēmu,
stabilizē sirds ritmu, tādējādi mazinot infarkta risku. Zinātnieki ir
atklājuši, ka tomātos ir arī daudz likopēna. Likopēns ir spēcīgs antioksidants,
kas, pēc speciālistu domām, samazina risku saslimt ar vēzi, sirds slimībām un
vairākām citām kaitēm.
Tomāts arī ir viens no retajiem augiem, kura visas
ārstnieciskās īpašības saglabājas arī pēc termiskas apstrādes, bet es jums
piedāvāšu 2 zupas ar svaigiem, neapstrādātiem tomātiem, jo kamēr ir vēl
pieejami vietējie tomāti, tie ir jāizbauda, un tieši svaigi, lai saules garša
pārņem visu organismu.
Tā kā tomāti ir neapstrādāti, protams, zupas ir aukstas,
jo, manuprāt, arī to ir jāpaspēj izbaudīt, jo jau pavisam drīz kārosies silta zupiņa, satīgāki ēdieni, vilnas zeķes un tēja.
Svaigu tomātu krēmzupa
Nepieciešams (4 pers.):
800 g tomāti
1 avakado
200 g rikotas siers
50 g kvinoja
50 g baziliks
50 g baby salāti pēc izvēles
3 ķiploka daiviņas
1-2 tējk. + kvinojas vārīšanai Jūras sāls
1 ēd.k. ābolu etiķis
melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Sālsūdenī novari kvinoju līdz mīksta (~20 min.)
Visas sastāvdaļas, izņemot kvinoju un baby salātus,
sablenderē līdz iegūst viendabīgu, krēmzupas konsistenci.
Pievieno kvinoju un svaigos salātus.
Gaspačo
Nepieciešams (4 pers.):
1 kg tomāti
3 lauku gurķi
2 sarkanie sīpoli
2 selerija kāti
1 sarkanā paprika
1 liela ķiploka daiviņa
½ čilli
2 tējk. Ābolu etiķis
1 tējk. Jūras sāls
melnie pipari pēc garšas
2 saujas ledus
Pagatavošana:
Tomātus aplej ar verdošu ūdeni, ļauj tiem pastavēt 3 min.
Izņem tomātus no ūdens un nomizo tos.
2 tomātus sagriez mazos kubiņos.
Atlikušos tomātus sablenderē ar seleriju, ķiploku, 1 sīpolu,
čilli, ābolu etiķi un jūras sāli. Pēc garšas pievieno melnos piparus.
Mazos kubiņos sagriez gurķus, papriku un 1 sīpolu.
Sablenderētajai zupai pievieno ledu.
Zupu pasniedz, liekot atsevišķos traukos
sagrieztās sastāvdaļas un šķidrumu, lai zupas biezumu katrs pats var veidot.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru